Michael Raven | Live muziek in ‘t Pumpke

Afgelopen Zondag was de eerste editie van ‘Live muziek op zondag’ in ‘T Pumpke Den Bosch. Deze editie zagen we Michael Raven. Zelf noemt hij zich een singer/songwriter, en daar waren wij het na zijn optreden echt wel mee eens!

Wanneer kwam je echt in aanraking met muziek maken?
Muziek is altijd, zoals denk ik bij heel veel mensen, onderdeel geweest van mijn leven maar ik ben er pas echt bewust mee aan de slag gegaan toen ik een jaartje of 15 was en gitaar leerde spelen. Een goede vriend van mij speelde dit instrument en dat wilde ik heel graag ook kunnen. Ik ben iemand die altijd zijn eigen ding wilt creëren/maken en zo ook met muziek. Met de eerste drie noten die ik (amper) kon spelen wilde ik al een eigen nummer maken. Na een aantal jaar gitaar en een beetje zang aangeleerd te hebben (thanks YouTube!) begon ik steeds meer nummers te schrijven. In het begin was het heel erg zoeken naar welk genre ik het beste mijn ei in kwijt kon, ik heb nogal brede interesses, maar uiteindelijk ben ik uitgekomen op een akoestische singer/songwriter sound met folk invloeden waarbij het vooral om melodie, tekst en gevoel gaat.

Wie luisteren er vooral naar je muziek?
De doelgroep vind ik lastig uit te leggen. Ik merk dat er niet zo zeer een bepaald leeftijdsprofiel aan vast zit maar dat het meer met gevoel te maken heeft. Iedereen die ik, op wat voor manier dan ook, al een beetje raak met mijn muziek beschouw ik als mijn doelgroep.

Michael Raven Roos Creemers Low Res

Hoe maak je nummers en waar komt de inspiratie vandaan?
Ik ben een hele onbewuste schrijver. Meestal begin ik met een melodielijn en komt de tekst vanzelf. Pas als ik een nummer af heb en een paar keer heb gelezen en gespeeld weet ik waar het eigenlijk over gaat. Heel vreemd en soms ook wel confronterend. Ik noem mezelf dan soms ook wel mijn eigen persoonlijke therapeut!

De inspiratie komt voort uit allerlei verschillende dingen die allemaal één ding gemeen hebben; ze staan dicht bij mijzelf. Dit kunnen dingen zijn als (heel cliché) liefde, verdriet, spijt of het ontdekken wie je bent en wat je doet in de wereld. Meestal zijn het wel de ‘negatieve’ gevoelens waar ik over schrijf omdat ik die op de een of andere manier toch uit mijn systeem moet verwerken.
Nadat ik de nummers af heb ga ik naar Roos Creemers, de celliste van de act, om er samen een cello lijn onder te zetten zodat ie echt ‘af af’ is.

Op welke momenten produceer je het best en waarom?
Een best producerend moment heb ik wel maar die komt altijd heel willekeurig. Een liedje komt bij mij vanzelf en als ik eenmaal in een flow zit dan is de basis vaak binnen een uur klaar. Meestal wordt het getriggerd door een bepaalde melodielijn waar ik een gevoel bij krijg. Vanuit daar komt de tekst. Soms ga ik het forceren maar dan loop ik tegen een muur aan en de zogenaamde writer’s block.

Waar haal je de kracht vandaan om door te gaan als het even tegen zit?
Keep on keeping on is dan het motto. Los van muziek denk ik dat het heel belangrijk is als je leert omgaan met tegenslagen omdat je daar vervolgens beter van wordt. Vooral naar door jezelf te kijken, wat niemand graag doet, leer je enorm veel en kun je daardoor verder als het tegen zit. Verder ben ik redelijk laidback en zal ik niet snel stressen om iets. Als iets gebeurt dan gebeurt het en daar kan je verder niks aan doen maar wat je wel in de hand hebt is hoe jij daar zelf mee om gaat.

Wat doe je buiten je muzikale leven?
Als alles goed gaat dan mag ik mezelf binnenkort communicatie deskundige noemen in de entertainment sector wanneer ik mijn HBO CO-IEMES (Communicatie International Events- Music- and Entertainmentstudies oftewel een veel te lange naam) afrond. Verder lekker relaxen met vrienden en nieuwe mensen leren kennen vind ik toch wel belangrijk. Ook sport ik en game ik regelmatig (lees: FIFA!).

Schermafbeelding 2015-01-10 om 12.25.35
Waar droom je nog van?
Ik droom heel stilletjes dat ik doorbreek met mijn muziek. Mocht dat niet zo zijn dan droom ik dat ik enorm rijk wordt zodat ik alsnog kan doorbreken met mijn muziek. Oh ja, en wereldvrede en zo.

Waar kunnen we je binnenkort bewonderen? 
Ik zal vooral in de regio midden-Brabant en Limburg te vinden zijn. 17 januari sta ik in het Karroessel Theater in Geleen en voor de rest zal ik je aanraden mijn Facebookpagina te volgen!

Welke inspirerende boodschap zou je andere muzikale jongeren mee willen geven?
Niks wat je niet eerder hebt gehoord: blijf dicht bij jezelf dan kom je het beste over, iedereen begint kut, inzet wordt beloond, doe waar je zelf achter staat, vind iemand waar je je passie mee kan delen, wees niet bang om ook de vervelende gevoelens te gebruiken als inspiratiebron voor je muziek en blijf vooral doen wat jou happy maakt.

Oh grapje heb er nog een paar: ‘niet een uur van tevoren eten voor je optreden dan ga je boeren, koop een goedkope tuner die je zo tussen het geluidssysteem en je gitaar kan leggen (mega handig!), ga je in twee verschillende stemmingen spelen neem dan twee gitaren mee, geen succes maar toi toi zeggen om boze blikken te voorkomen, wees flexibel maar niet té flexibel, ben je verkouden koop dan keelpastilles bij de AH, hoe meer je zingt des te beter je wordt, accepteer je zenuwen en ga naar de sterren en daar voorbij.’

Vertel eens wat over je volgende nummer.
Het liedje wat je hieronder kunt beluisteren heet  The Great Unknown. Voor mij gaat het over het ontdekken van jezelf en de wereld en het springen in het diepe. Over liefde, passie, tegenslagen en verdriet. Dat je jezelf pas echt thuis voelt als je jezelf hebt gevonden. Zo, genoeg zweverigheid voor vandaag.

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *